zondag 16 januari 2011

Milford Sounds

NB1: deze blog is eigenlijk van gisteren, maar aan het eind van de avond lukte het even niet meer om te publiceren (inmiddels zijn we net in Wanaka aangekomen)

NB2: inmiddels hebben we de volledige fotoset van het bungyjumpen en de shotover jet kunnen downloaden en ik heb ze in een album op mijn google picase gezet. De link is: http://picasaweb.google.com/sjaak.wolfert/ShotoverAndBungyJump?authkey=Gv1sRgCLP8zo3X2au2ag&feat=directlink
De verkorte video's had ik al eerder aan de betreffende blogs toegevoegd.
------------------------------------
Gisteren hebben we het roerige, toeristische, adrenalinistische Queenstown verlaten en zijn we nu weer in het rustieke Te Anua aangekomen, in het zogenaamde Fiordland. Want dat is waar het hier allemaal omdraait. Een groot uitgestrekt gebied van fjorden in de zuidwestpunt van NZ, wat in principe vrij ontoegankelijk is. Het is een uniek gebied en het staat daarom ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. De enige die echt toegankelijk is voor publiek is de 'Milford Sound', wat dan gelijk een grote toeristische trekpleister is. Je kunt er dus bussen met Japanners met fotocamera's verwachten. Daarom waren wij ook in Te Anau gaan zitten zodat we er 's morgens redelijk op tijd konden zijn om de grote stroom te ontwijken. Dat is goed gelukt, want we hebben een cruise met een boot gemaakt waarop het superrustig was; dus niks geen gedrang bij de relingen e.d. Het had vannacht geregend (voor de eerste keer in onze vakantie!) en ook vandaag was het nog erg nevelig. Aan de ene kant is dat jammer omdat je dan de mooie bergtoppen niet kunt zien, maar aan de andere kant zei de kapitein van de boot is het zo dat bij dit type weer de Sound pas echt tot leven komt. Da manifesteerde zich in talloze watervallen die van de fjorden naar beneden komen. Een werkelijk prachtig, adembenemend schouwspel. We zeiden allemaal tegen elkaar dat dit qua natuur toch wel het mooiste is, wat we tot nu toe in ons leven hebben gezien. Op de terugvaart zijn we nog even afgezet bij het 'underwater obervatory' wat een kijkje onderwater in de fjord laat zien. Je ziet dan geen kunstmatig aquarium, maar gewoon de planten en vissen die op x meter diepte leven. Heel mooi.
De rit naar de Milford is trouwens ook al zeer de moeite waard. Met nane op de terugweg zijn we een aantal keren gestopt om nog een aantal mooie plekken te bekijken.
Al met al was het zeer de moeite waard en hebben we deze dag werkelijk genoten van de prachtige schepping. Gisteren hadden we gezien dat de 'Fiordland new life church' ook om  18 uur een kerkdienst had, dus daar zijn we naartoe gegaan. Dat was ook wel weer een aardige ervaring, al vonden we het wat minder dan de vorige kerken die we bezocht hebben.
Hieronder een kleine selectie van de prachtige foto's die we deze dag gemaakt hebben.




Morgen reizen we af naar Wanaka, wat eigenlijk vooral een tussenstop is richting Franz Josef Glacier. Dat was echter in één keer te ver reizen. We blijven dan ook maar één nacht in Wanaka op het Top10 park aldaar. Nu zitten we ook weer op het Top10 park van Te Anau. Hier konden we alleen een huisje voor 3 personen krijgen, hetgeen betekent dat we het kleine tentje erweer naast hebben gezet. Vannacht hebben Hanna en ik daarin geslapen. Het was een tamelijk ruwe nacht met veel wind, dus dat was wel effe wennen. Nu is het rustig weer en zullen Sophia en ik het gaan proberen; de kinderen hebben dus de goeie bedden in het huisje voor zich alleen.

6 opmerkingen:

  1. Wow. Wat een super mooi stukje natuur zeg. Erg indrukwekkend .ook bijzonder te lezen dat jullie voor het eerst in bijna een maand een beetje regen hebben gehad. Tis hier grijs en grauw nat en koud.we zijn erg aan een beetje zon toe. X x x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo family,
    Met veel plezier lees ik jullie belevenissen daar in den verre. Het zweet stond in m'n handen bij het zien van de filmpjes van Sjacko en Marissa. Noooooit van z'n leven dat ik dat zou durven. Heb op m'n huishoudtrapje al hoogtevrees. Maar wat een durfals, zeg. Rien zou zoiets ook wel aandurven.
    Wat een werkelijk, schitterende natuur daar.
    Jullie zijn nu al bijna een maand weg. Wat gaat de tijd toch snel. Het weer is hier echt pet.
    Geen vorst of sneeuw meer maar regen, regen en noges regen.
    Hoe zijn de supermarkten daar? Veel produkten die je bij ons ook ziet? Groente en fruit zijn bijna overal wel te koop. En welk soort brood kun je daar kopen? Wat wil ik veel weten, zeg.
    (Ben nogal nieuwsgierig aangelegd) Haha.
    Nou de groetjes maar weer,
    Ans en fam.

    En wat een schitterende natuur daar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Sophia en de rest van de familiy,
    Leuk om jullie zo een beetje te volgen daar ver weg!Jolanda wil graag melden dat het goed gaat met haar. Ook het lijnen gaat goed. Ze woog vandaag 87 kg! Ze hoopt dat het met jullie ook goed gaat en ze mist je wel Sophia!
    Groetjes van ons allemaal!
    Jolanda en Lukkie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Lukkie, Jolanda en alle andere gasthuizers,
    Leuk om wat te horen van jullie. We hebben het hier prima, vandaag is de eerste regen dag, maar we zitten droog in een ruim huisje, dus geen probleem. Morgen gaan we de Frans Josef gletcher bekijken, het wordt mooi weer.Ik denk regelmatig aan jullie en mis jullie stiekem toch wel een beetje. Doe de groetjes aan iedereen. In februari gaan we echt ergens wonen en dan zal ik een kaartje sturen.
    Jolanda, wordt er nog gewerkt aan je appartement? spannend hoor!
    Groetjes Sophia

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Ans en iedereen,
    De supermarketen zijn hier of heel groot of meer keine supermarktjes, die veel duurder zijn. Je ziet hier veel verschillende soorten melk, bijna geen yoghurt. Brood is er overdreven veel, voor toast en sandwiches, hele rekken vol. Ook veel verschillende cakes en scones. De mensen eten hier voornamelijk uit de magnetron en de oven. Het vlees gaat voornamelijk in de oven. Aardappelen worden klein gesneden en rauw gebakken, smaakt prima.Het zijn speciale aardappelen. Ik wist ook niet dat maiskolven in drie minuten gaar zijn in de magnetron. Het ontijt is zeer gevarieerd. Mensen bakken worsten, spiegeleitje een stuk of drie, spek, witte bonen in tomaten saus erbij. Veel engelse invloeden hier. Maar er wordt ook pasta gekookt en noodels gegeten. Verder wordt er veel aan bbq-en gedaan, met vooral veel goedkope, vieze worsten.
    Nu wel genoeg over het eten. Ik vind de kiwi's wel hele aardige mensen, je wordt altijd begroet. Mensen vragen standaard hoe het met je gaat of hoe je dag is geweest. Zelfs kinderen hoor ik het zeggen.
    We lezen elke dag jullie reacties via deze blog of de mail, we vinden dit heel erg leuk, super!
    Groetjes van ons allemaal,
    Sophia

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Sophia,
    Een hartelijke groet van alle meiden van de moederkring! Wist je dat er in de sounds 8-10 METER regen valt per jaar, dus geniet van de droge dagen daar!!
    Groetjes
    Elvira

    BeantwoordenVerwijderen