zondag 13 februari 2011

Weer een week achter de rug

We hebben weer een week achter de rug met allerlei leuke belevenissen. Woensdag zijn we dus wezen BBQen bij een boer, nabij Pahiatua. Dat was best wel leuk en gezegllig. We hebben alleen geen koe gezien, want het woonhuis en de stal stonden een paar kilometer van mekaar vandaan. Dat geeft aan hoe groot de bedrijven hier zijn.
Op de universiteit had ik een 3-daagse workshop over nutrientenmanagement (over het toedienen van (kunst)mest en zo). Het is namelijk zo dat Nieuw-Zeeland wereldwijd bekend staat om haar natuurschoon en schone rivieren. De laatste jaren heeft de melkveehouderij echter een grote vlucht genomen met alle problemen vandien. Dat klinkt voor een Nederlander natuurlijk bekend; daar wordt daar al jaren aan gewerkt en we hebben we inmiddels het nodige terug kunnen draaien. Gelukkig is men zich hier in NZ nu al van bewust, dus hopelijk komt het niet zover als het ooit in NL was. Want hoewel de agrarische sector belangrijk is, is de toeristische sector net zo belangrijk, zo niet belangrijker. Hoewel het dus niet helemaal mijn eigen specifieke vakgebied is, was het toch wel boeiend om daar iets van te horen en het gaf natuurlijk wel een goed idee van de landbouw in NZ en de issues die er spelen. Bovendien waren er zo'n 200 deelnemers vanuit het onderzoek, maar ook vanuit de praktijk. Daardoor heb ik al aardig wat interessante contacten kunnen maken.
Sophia helpt nu regelmatig mee op school en dat is voor Hanna en Marissa natuurlijk ook wel leuk. Vrijdagmiddag is er altijd de 'assembly', waarbij heel de school in de hal samenkomt. Ze moeten dan heel gedisciplineerd binnenkomen, want de elke week is er de prijs van de best class of the week (een wisselbeker). Naast dit fenomeen, is ons opgevallen dat ze veel werken met allerlei positieve beloningssystemen, hetgeen op ons een beetje overdreven Amerikaans overkomt. Maar op zich wel geinig om eens te zien. Alle kinderen moeten trouwens op de vloer in kleermakerszit gaan zitten.



Sjacko heeft inmiddels een redelijk vaste vriend op school: Mike. Hij is ook geen kiwi, maar komt uit Texas en is hier vanaf september. Zijn vader werkt in het ziekenhuis. Ze blijven in ieder geval nog tot december en besluiten nog of ze hier echt langer willen blijven of toch weer terug naar de states gaan. Hij is al een paar keer blijven eten en gisteren ook blijven slapen. Toen waren ze met een paar anderen van school naar de film geweest.
Vrijdagavond zijn we na het eten gewoon even langs de rivier hier gaan wandelen; best een mooi plekje.



Zaterdagmiddag werd Sjacko weer door iemand anders meegenomen naar 'Robotics', waar ze allerlei robotjes in elkaar knutselen. Ondertussen kregen wij bezoek van Jan en Marian Weststrate, onze Dutch friends uit Paekakariki. Er kwam ook een vriendinnetje uit Hanna's klas spelen: Alaysia. Het was lekker weer en we zijn met z'n allen naar het Memorial park gegaan om te picknicken. Daar is ook een klein publiek zwembad bij, dus terwijl de kinderen zich vermaakten, konden wij in de schaduw van een boom en onder het genot van een hapje en drankje lekker bijkletsen. Gezellig!



Vandaag hadden we besloten om naar de Central Baptist Church te gaan, want we waren daarna uitgenodigd om met Alistair en Elisabeth Schaw (de dochter van meneer van Laar) mee te gaan lunchen. De kerk beviel op zich wel. Marissa was naar haar eigen nevendienst gegaan en was ook wel enthousiast. Daar zullen we dus nog wel eens vaker naartoe gaan. De lunch was ook weer uitstekend en gezellig. Er waren nog andere mensen bij, die eigenlijk bijna allemaal wel Nederlandse roots hebben. Alistair en Elisabeth willen
over een jaar of zes graag een jaar naar Nederland komen. Naar Ede om precies te zijn. We hebben het voorzichtig al gehad over een woningruil (...), maar ja, dat is nog ver weg.
Ook vandaag was het weer een warme dag, dus waren we wel toe aan enige verfrissing. We vroegen waar je hier lekker in de rivier kon zwemmen. De grote rivier (Manawatu) werd toch wel afgeraden omdat die niet schoon zou zijn. Er was ergens anders een plekje waar het wel kon: Horseshoe Bend Reserve. Dat was een half uurtje rijden. Daar zijn we dus naartoe gegaan en dat was best effe lekker en leuk. Je kon op een uitstekende rots klimmen en dan lekker in het water springen.



We vermaken ons nog steeds prima zoals jullie zien. Sinds dat we snel internet hebben, wordt er de laatste tijd ook uitgebreid geskypt, waardoor het thuisfront toch weer een stuk dichterbij komt. Marissa heeft het ook al een paar keer gedaan met de hele klas en Hanna gaat het als het goed is woensdag doen. Dat is best leuk voor ze. Ik heb deze week ook mijn Facebook verder geupdate en nog wat meer foto's (waar ikzelf voornamelijk op sta) ge-upload: http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1299064748&sk=photos.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Familie ,
    Leuk weer wat van jullie te horen. Jullie hebben het wel naar de zin daar geloof ik en al redelijk je draai gevonden. Maken leuk contact met mensaen daar en de kinderen hebben al vriendjes gemaakt. Door je verhaal te illustreren met foto's krijgen we hier hier ook een goed beeld van waar jullie leven. t is prachtig daar. Lees dat je nu snel internet hebt en dus ook aan het skypen bent. Jullie hebben mijn skype adres dus wellicht kunnen we dat ook eens doen. Lijkt me wel leuk jullie weer eens " in levende lijve " te zien en te horen . Zal wel op een juist tijdstip moeten zijn maar dat zal wel een keer lukken . Nou hoor of zie jullie wel weer en ik hou jullie blog in de gaten.
    Gr Rien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heerlijk zeg, die zomerse plaatjes van jullie! hier gaan we deze week ook weer naar de 22 graden gelukkig.
    Enne.....niet zo negatief over het positief belonen in Amerika he?!
    Bye!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Familie Wolfert,
    Wat leuk om al jullie belevenissen te lezen..
    Stiekum zijn wij hier toch wel erg jaloers als we al die plaatjes van jullie in bikini zien. Wij doen het hier nnog met 6 graden en tussen de buien door het zonnetje.
    Verder wil ik vragen of jullie meneer van Laar de groeten willen doen van zijn broer. Die woont namelijk bij mij op de "Gelderhorst". Ik had gelezen dat jullie een meneer van Laar uit Ede hadden ontmoet en wist dat "'onze' meneer van Laar ook een broer in New Zeeland had wonen. En ja hoor bij navraag bleek 1 en 1 inderdaad 2 te zijn. Dus mede namens zijn dochter Loes de hartelijke groeten..
    Veel plezier nogen we b;ijven jullie volgen..
    Ik zal binnenkort een keer proberen te skypen..
    Groetejs Dorien en fam..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. pfff..lekker is dat,zit ik een heeel lange reactie te typen, klik ik verkeerd en ja hoor reactie weg

    Wil in iedere geval ( iets voor een tweede keer schrijven is nooit zo makkelijk..) zeggen dat dat woningruil gebeuren wel ff schrikken is hoor
    aaaaahhh.. We kunnen niet nog langer zonder jullie hoor ;-) maar gelukkig is er nog niets definitief

    Goed om te horen dat jullie en de kids zo lekker aan het inburgeren zijn, Fijn!

    headsetje is gekocht trouwens, nu snel eens kijken of er geskyped kan worden, vond het vorige keer erg gezellig

    dikke kusss.. Marina.. al geloof ik dat ik nu weer op Manuels account zit..
    grrr.. hou het er maar op dat de pc hier even niet meewerkt, is ook supertraaaaag

    BeantwoordenVerwijderen