dinsdag 15 maart 2011

Sinterklaas in Nieuw-Zeeland: het schoolrapport

Hij komt, hij komt...
Afgelopen week kregen Marissa en Hanna hun rapport en net als in Nederland is er dan mogelijkheid voor een '10-minutengesprek'.


Echter, hier gaat dat net weer iets anders. Een belangrijk onderdeel van het rapport is dat de leerling zelf leert om doelen te stellen en concrete stappen moet noemen hoe hij/zij daar de komende tijd aan denkt te gaan werken. (Degenen die wel eens van die cursussen hebben gevolgd weten wel waar ik het over heb: een persoonlijk ontwikkelingsplan, POP). Hieronder het plan van Marissa als voorbeeld.


De leerling moet dat dan zelf, in bijzijn van de ouders en leerkracht, presenteren, waarna het wordt bediscussieerd. Het heet dan ook geen '10-minutengesprek', maar een heuse 'conference'. Ik zal aan Marissa wel eens vragen of ze daar zelf nog over schrijft. Met haar ging het overigens uitstekend: goede prestaties, goed plan, etc. Hier een foto van Marissa en haar juffrouw na de presentatie.


Hanna had ook haar doelen moeten formuleren, maar de juffrouw had toen de hulp van Marissa ingeschakeld om dat zo goed mogelijk te vertalen.De juffrouw van Hanna had aangegeven dat het natuurlijk nog te moeilijk is voor Hanna om dit zelf te presenteren. Maar in plaats daarvan had ze gevraagd of Hanna dan misschien iets typisch Nederlands kon presenteren. Toen dacht ze gelijk aan Sinterklaas. Dus had ze een prachtige PowerPoint in mekaar gedraaid, in het Engels (natuurlijk wel met wat hulp). Hieronder een stukje video daarvan.

En nog wat foto's


De juffrouw had dit eigenlijk niet verwacht en vond het 'awesome' (geweldig). De volgende dag heeft Hanna dezelfde presentatie nog een keer voor de klas gehouden. Vandaag had ze een mooi certificaat hiervoor gekregen:

2 opmerkingen:

  1. Wow.. wat een verrassende titel van het blog, dat vraagt om een snelle reactie van ons :-)
    Hanna, Ik sluit me helemaal bij de juf aan, Awesome!! je certificaat heb je dubbel en dwars verdient, en wat knap dat je dat al zo goed in het engels kan presenteren ! We zijn helemaal trots op je. Leuk dat je er ook een videotje van hebt!!
    Marissa, een heus pop plan, bijzonder hoor! Hou je ons op de hoogte of het allemaal een beetje lukt om je doelstellingen te realiseren?
    Grappig, vanavond heb ik juist een 10 minutengesprek nav rapport Mattias, gewoon op de ouderwetse manier, praten over de vorderingen, schriftelijk werk bekijken etc
    Gewoon op de oer hollandse manier dus!
    En hoe is het op de High school? Krijgt Sjacko ook iets van een rapport ofzo..?

    ga nu stoppen, moet met Manuel naar de ortho
    Lees binnenkort wel weer jullie volgende blog
    en om in decembersferen te blijven kan die heel goed de titel "erwtensoep en verkleedpartijtjes "krijgen
    idd.. ik wacht met spanning op de foto's Sophia

    Greeetzzzz.. En een dikke kusss voor jullie allemaal
    Ps en ook nog van harte met jullie ( schoon) (o) pa die vandaag jarig is

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Baie geluk Marissa en Hanna - julle doen so goed en julle is baie dapper! Ons het ietwat begrip vir julle en kyk so bietjie met 'n knop-in-die-keel na julle op die blog, want ook Yvonne en Mia moet hulleself handhaaf in 'n heel vreemde omgewing. Maar ek dink tog dat dit bietjie makliker is van Suid-Afrikaans na Nederlands as van Nederlands na Engels. Dus knap gedaan en doe so voort!

    BeantwoordenVerwijderen